Güvenlik Danışmanlık Hizmetleri
Güvenlik Danışmanlık Hizmetleri; kurum ve kuruluşlara ait sistem, ağ ve güvenlik ihtiyaçlarının metodolojik bir yaklaşımla ele alınarak, siber güvenlik seviyelerinin ölçülmesini ve iyileştirilmesini amaçlayan hizmetler bütünüdür.
Güvenlik Danışmanlık Hizmetleri organizasyonların ihtiyaçlarına göre görevlendirilmiş Güvenlik Danışmanları aracılığı ile sunulmaktadır.
Kurum altyapısındaki mevcut güvenlik bileşenlerinin etkin kullanımının amaçlandığı danışmanlık hizmetidir. Hizmet kapsamında güvenlik bileşenlerinin devamlı sağlıklı ve etkin bir şekilde çalışması sağlanmaktadır. Diğer bir yandan güvenlik teknolojilerinin en iyi uygulamalarının (Best Practice) kurum alt yapısındaki güvenlik bileşenlerinde gerçekleştirilmesi için kurum yöneticilerine periyodik olarak Ürün Etkin Kullanım (UEK) raporu sunulmaktadır.
Kurum altyapısında Barikat tarafından gerçekleştirilen Mimari Analiz çalışmalarının çıktılarına istinaden ilgili kuruma sunulan danışmanlık hizmetidir. Bu hizmet kapsamında amaçlanan; başta topolojik değişikliklerin sağlanması ve bunun yanında kurum alt yapısındaki güvenlik, ağ, sistem, sanallaştırma, uygulama ve veritabanı bileşenlerinin olası topolojik değişikliklere uyum sağlamasını ve kurum iç ve dış hizmetlerinin daha güvenilir bir hale getirilmesidir.
Güvenli Mimari Danışmanlığı kapsamında gerçekleştirilen mimarinin iyileştirilmesi çalışmalarının ve Güvenlik Teknolojiler Danışmanlığı kapsamında gerçekleştirilen güvenlik bileşenlerinin etkin kullanılması adına gerçekleştirilen çalışmaların bir arada sunulduğu hizmettir.
Kurum bilişim sistemlerinde olası bir güvenlik ihlalini engellemek bir ideal olsa da tespit edilmesi günümüz siber güvenlik dünyasında bir zorunluluk haline gelmiştir. Bu sebepten ötürü kurum altyapılarında kullanılmakta olan Güvenlik Bilgi ve Olay Yönetimi (SIEM) bileşenleri önemli bir yapıtaşı haline gelmiştir. SIEM danışmanlığı kapsamında kurum altyapısında kullanılmakta olan SIEM bileşeninin mevcut durumunun analizi yapılarak Kabiliyet Olgunluk Modeline (CMM) göre olgunluk modeli seviyelerinin oluşturulması ve bu seviyelere göre SIEM bileşeninin etkin bir şekilde kullanılması amaçlanmaktadır. Bu sayede olası güvenlik ihlallerinin ve istila emarelerinin tespitinde SIEM bileşeninin etkinliği artırılmaktadır.